Sunday, October 13, 2019

Fitzhead Village in Somerset

Tithe Barn Refurbishment

All documents relating to the proposed refurbishment of the Tithe Barn can be found here (please click on links below).

The aim of the Tithe Barn Management Committee is to improve the Tithe Barn as a place and space that matter to our community.  We want to bring people of all ages together and build strong relationships in and across our community.  Our beautiful and much loved Tithe Barn (thought to have been built originally in the 14th Century) is in need of refurbishment so that is accessible to the whole community and provides a comfortable environment for groups and activities.  It is currently cold, poorly insulated with inefficient heating, and the facilities do not meet modern standards.  In order to preserve the Tithe Barn for use by future generations, we are looking holistically at the requirements of the Village and at the state of the building, to make improvements which will make a difference for the future. 

We received a grant from Awards for All in July 2017 of £3571 (Project ID 10305938) to carry out a village consultation to identify community need & potential.

1.  Letter to Villagers May 2017

2.  Results of the Community Council for Somerset's Consultation on the Refurbishment of the Tithe Barn July 2017
 

We received a further Awards for All grant in May 2018 of £6725 (Project ID 0010330087) to enable us to employ an Architect and other qualified experts to scope and cost the works required to refurbish the Tithe Barn in accordance with RIBA Stage 3.  This grant was a considerable addition to our refurbishment fund and was of significant help in meeting the Architects fees. We have been liaising closely with the Fitzhead Parish Council and the St James’ Parochial Church Council over the Plans.

We appointed Thread Architects in Bradford on Tone to explore with us the possible options of refurbishing the Fitzhead Tithe Barn, and calculate how much the proposed works will cost.  We developed a Brief and Designs, and we held a Village Consultation on Sunday 4th November where villagers could come and see the plans and discuss them with the Architects.  As a result of this, we made some small amendments to the Design, and then submitted the final Brief and Designs for Planning Approval to the West Somerset and Taunton Council.  

We received conditional approval (application 17/18/0007 dated 14 March 2019).  

We are very grateful to the Lottery Awards for All for the grant.

digital white background

We are now proceeding to the Stage 4 of development.  Our Architect has advised that we should obtain advice from professional consultants to assist with developing our specifications of works.  This will enable the preparation of technical drawings, specifications and documentation for construction and provide us with sufficient information to be able to submit larger grant applications to carry out the specified works.